Tankar och idéer för framtidens Kiruna


Ända sedan det stod klart att delar av Kiruna måste flyttas på grund av LKAB:s gruvdrift har det efterlysts idéer om hur en flyttad, framtida stad ska se ut. Kommunen har betonat att särskilt kvinnors och ungdomars röster är viktiga.
Här kommer några bidrag. De är utformade av eleverna i årskurs 3 på Miljö- och Samhällsplaneringsprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Det är deras avslutande arbeten på kursen Staden och framtiden. Eleverna har under sin gymnasietid studerat såväl miljökunskap som samhällsplanering och också tittat extra  på hur dagens Kiruna är planerat och byggt.

Amanda Niemi och Jenny Tyni har skrivit om skolarkitektur i historien och diskuterar utifrån det hur en framtida gymnasieskola i Kiruna skulle kunna se ut.

Oscar Magnusson, Albin Mikko och Frans Winsa går på djupet kring hur ett centrum skulle kunna utformas i det nya Kiruna.

Moa Landström och Frida Mettävainio skriver om arkitekturhistoria och har skissat på utformningen av ett nytt museum.

Moa Svensson skriver om hur bostadskvarter sett ut i svenska städer genom tiderna och föreslår hur ett sådant skulle kunna se ut för att uppfylla dagens människors behov.

Mikael Dahlberg och Linus Roos föreslår en centralt placerad multiarena och diskuterar även arenors arkitektoniska utformning.

Hanna Björnström och Oscar Lejerbäck Wolf beskriver vad det är som gör dagens Kiruna till ett unikt stadsbygge.

Petra Norman beskriver hur olika intressen och behov styrt stadsplaneringen genom tiderna och hur Smart Cities-modellen skulle kunna vara ett sätt att bygga miljösmart i Kiruna.

Lotta Isaksson och Frida Thornéus skriver om hur bostadskvarter med lugn och trygghet i fokus skulle kunna byggas.

Jonatan Jacobsson och August Wikander beskriver det nuvarande Kirunas utformning och diskuterar vad som är värt att ta med sig till den nya staden.

Josefine Mella och Emma Stridsman har utformat ett förslag till ett miljövänligt nytt centrum i Kiruna.

Erica Kauppi och Erika Venäläinen skriver om hur miljöhänsyn, trivsel och variation skulle kunna uppås i bostadskvarter som följer deras MÄNGD-koncept.

Marion Andersson och Nathalie Fredriksson Lindmark skriver om städers och bostadskvarters utformning och föreslår ett kvarter som präglas av lugn och harmoni.

Evelina Markström och Frida Mikko diskuterar både arkitektur och stadsplanering i sitt förslag till bostadsbyggande i framtidens Kiruna.

Sandra Reineström och Michaela Åström beskriver några av Kirunas delar och varför de ser ut som de gör. De diskuterar även framtida bevarande och förändringar.

Trevlig läsning, och kommentera gärna!

Peter Pääjärvi,
lärare Hjalmar Lundbohmsskolan




2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vad spännade att få ta del av allt material. Jag återkommer när jag hunnit läsa allt.
    Skulle det vara möjligt att ha en utställning av vart och ett av dessa projekt på Hjalmar lundbohmsgården under hösten.
    Hälsningar
    Dan Lundström

    SvaraRadera
  2. Hej Dan,

    vilket fint erbjudande! Arbetena finns ju och kan bli till en utställning. Samtidigt hade det varit kul om eleverna själva kunde medverka, åtminstone några av dem. Det kräver dock att de är kvar i Kiruna då. Vi får höras i ärendet.

    Hälsningar
    Peter

    SvaraRadera